Tip-1 Diyabet Nedir?

Tip-1 Diyabet Nedir?

Tip-1 diyabet  çoğunlukla çocukluk ve gençlik dönemlerinde çıkan ve insüline bağımlı bir diyabet türüdür. Pankreasın Langerhans Adacıkları’nda bulunan ve insülin hormonu üreten beta hücrelerinin artık tükenmesinden dolayı ortaya çıkar. Kanda anti-GAD, insülin ve adacık antikorları vardır.

Biraz daha detaylı anlatmamız gerekirse; yediğimiz her şey vücudumuzda enerjiye dönüşür. Yani göz kırpmak, kolunuzu bir yerden bir yere götürmek, adım atmak ve hatta nefes almak için enerjiye ihtiyaç vardır. Karbonhidratlar yani şekerler vücudumuz için en önemli enerji kaynaklarındandır. Vücudumuza şekere dönüşebilecek bir besin girdiğinde, şekere dönüşen maddeler kanımızın içerisinde koştururlar. Amaçları bizim tüm organlarımızı, en önemlisi beynimizi ve o anda nerede enerjiye ihtiyaç varsa oraya gerekli şekeri götürmektir. Yani şeker hücreye/organa gider, kapısından girer ve onun çalışmasını sıkıntısınız bir şekilde sağlar. Ancak bu sistemin çalışması yani kanımızdaki şekerlerin hücrelere girerek enerjiş kaynağı olarak kullanılabilmesi için hücrelerin şeker kapılarını açan insülin denen anahtara ihtiyaç duyar. Bu anahtar görevini doğru yaptıkça tüm sistem doğru çalışmaya devam eder.

Şeker hastalarında ama özellikle tip-1 Diyabetli bireylerde Diabetes Mellituslarda işte bu insülin yoktur. Eeeee insülin olmayınca hücreye hiçbir şekilde şeker giremez. İnsülin olmayınca da iş başa düşmektedir. (Görsel kaynak: diniwilliyanti.com)