Günlük Yemek Listem

Günlük Yemek Listem

images Tip-1 diyabetli olduğumuz ortaya çıkınca bilirsiniz ki bizlere birer diyet listesi verilir. Neleri yiyip, neleri yiyemeyeceğimiz, nelere dikkat edeceğimiz söylenir.

Bana da yanlış hatırlamıyorsam tip-1 diyabet teşhisi konulduğunda 1200 kcal‘lik bir diyet listesi verilmişti. Saman bir kağıt üzerine yazılıydı her şey 🙂 4 adet zeytin maddesini inanın unutmuyorum. Liste dışına çıkmak imkansızdı. Olduğu gibi listeye uymak zorundaydık. Elimden geldiğince de diyet listeme uyum sağladım.

Örneğin sabah 08:00 gibi 2-3 dilim kepekli ekmekle beraber kahvaltımı yapıyordum. 11:00’da yarım paket ETİ Form (sunta olanlardan:) ), bir adet meyve ve bir küçük paket süt içiyordum. Öğlen 14:00’da 3 dilim kepekli ekmekle salata, yoğurt, et yemeği yiyiyordum. Akşam üzeri 11:00’da aldığım gibi bir ara öğün alıyordum. Akşam 19:30 saatlerinde 2 dilim kepekli ekmekle salata, yoğurt, et yemeği ve son olarak 22:30 gibi bir adet meyve ile bir çay bardağı süt içiyordum.

Aslında baktığınızda çok sağlıklı bir beslenme şekli. Ama yediklerinize ve yemek saatlerinize zorunlu olarak dikkat etmeniz gerektiğinizde bu iş bu kadar kolay olmuyor…

2010 yılından bu yana insülin pompası kullanıyorum. Ve Karbonhidrat Sayım Yöntemi ile beslenme düzenimi sağlıyorum. Günlük ve her öğünde alınacak KH miktarım, et, sebze miktarım belli. Bazen canım çok, bazen ise az yemek istediği zamanlarda kendimi planlıyorum. Ancak günlük toplam almam gereken KH miktarını kesinlikle geçmiyorum.

Şu anda;

  • Sabah 45 gr Kh (3 dilim ekmek ile eşdeğerdir.), peynir, domates, salatalık, zeytin vb kahvaltılık besinleri tüketiyorum. Hafta içi 3 dilim ekmeğe eşdeğer miktarla tost ya da sandiviç yapıyorum ve şirkette yiyiyorum. Çalıştığım için genelde 2 dilim ekmek ile yani 30 gr KH ile tostumu ya da sandiviçimi yapıp, 1 bardak ta süt içiyorum sabahları.
  • Öğlen ise 30 gr KH‘dan fazla yiyemiyorum. Ara sıra Burger House’ın kepekli hamburgerini yemek hoşuma gitmiyor da değil 🙂 Öğlenleri genelde; 3-4 adet köfte ya da buna eşdeğer protein, sebze, 20 gr KH’a gelecek şekilde, glisemik indeksi düşük ekmek ve ayran içiyorum. Ya da ara sıra light cola.
  • Öğle ve akşam yemeğim arasında ortalama 8 saat var. Bu sebeple 2 adet ara öğünüm var öğle yemeğinden sonra. Her ara öğünümde meyve yiyiyorum. Yaş ya da kuru. Fark etmiyor. Her 1 ara öğünümde 15’er gr KH alıyorum. Yani 2 ara öğün için 30 gr KH.
  • Akşam yemeğinde ise 40 gr KH alıyorum. Protein, sebze yemeği ya da salata ve ayran ya da yoğurt. Ekmekten alacağım KH yerine ekmek değişimi yaparak masamını şenlendiriyorum. 2 kaşık tepeleme bulgur pilavı 1 dilim ekmek yerine geçiyor mesela. 1 dilim ekmek yerine yiyiyorum. Ya da ev yapımı kepekli erişte yiyiyorum.
  • Yatmadan önce 1 ara öğünüm var. 1 porsiyon meyve yetiyor. Ben genelde tek tip meyve yemem. 2-3 çeşit meyveyi 1 porsiyon kıvamına getirim. 15 gr KH miktarı yetiyor.

Yani kısaca günde 145 gr KH kadar alıyorum. Ve meyve değişimi, et değişimi, ekmek değişimi gibi değişimleri yaptıkça beslenmek inanın zor olmuyor.