Hipoglisemi Nedir?

Hipoglisemi, kan şekerinin 60 mg / dL’nin altına düşmesidir. Hipoglisemi durumlarını pompadan önce çok fazla yaşıyordum. Kan şekerimin 30 mg / dL olduğu zamanları bile hatırlarım.

Doğru hipoglisemi tedavisi

Kan şekerim düştüğünde önüme gelen her şeyi yemiyorum. Genelde bir küçük meyve suyu kan şekerimi yükseltmeye yetiyor. Eğer kan şekerimi yükseltmezse meyve suyunun yanında bir dilim beyaz ekmek yiyiyorum. Böylesi durumlarda alınan beyaz ekmek ya da haşlanmış bir patates kan şekerinin yükselmesine birer destekçi oluyor.

Hipoglisemi yaşadığımda çok fazla terliyor, yaptığım işe odaklanamıyor, dilim peltekleşiyor, kan şekerimin yükselmesi için çaba harcayan eşime agresif davranıp, direnç gösteriyorum. Hatta kan şekerim düşük olmasına rağmen ‘hayır, kan şekerim düşük değil, iyiyim ben’ deyip duruyorum.

Kan şekerim normale döndüğünde de o anlarda yaşadığım şeyleri hatırlayamıyorum. Dolayısı ile eşinizin, ailenizin, ev arkadaşınızın ya da size yakın olan kim varsa gerçekten diyabetle eğitimli ve sabırlı olması lazım.

Kan şekerim çok düşük ve uyanamayacak durumdaysam eşim mutlaka Glucagen Hypokit’i kullanıyor. Tekrar söylemek gerekirse durumun çok acil olması gerekli. Glucagen Hypokit turuncu bir insülin kalemi kutusu gibi bir kutuya sahip. Glucagen Hypokit ufak şişede saf glükoz tozu ve şırınga içerisinde sıvı içerir. Şırınga içindeki sıvı, glükoz tozu içerisine iğne yardımıyla aktarılır ve şişe hafif çalkalanarak içindeki tozun eritilmesi sağlanır. Elde edilen glükozlu sıvı tekrar şırıngaya çekilir. Bayılmış olan diyabetlinin kolundan ya da baldırından iğne yapılır. Yarım saatte diyabetli uyanmazsa ambulans mutlaka çağrılmalıdır.

Yaklaşık 10 yıldır diyabetliyim ve bu kadar zaman içerisinde sadece 2 kez bu iğneyi kullandım.

Ayrıca kan şekerini yükseltmek için eczanelerden pudra şekeri gibi olan saf glükozu almıştım. Şeker hastalarına hipoglisemi durumlarında bir şey içirmek zor olursa diye bu tozlar üretilmiş. Tozu, parmak yardımıyla diyabetlinin dişlerine sürtmek bile duruma göre yararlı olabilmektedir.

Ama en önemlisi hipoglisemi yaşamadan kan şekerimizi normal seviyelerde tutmaya çalışmak 🙂

Teorik olarak ise aşağıdaki yolu izleyerek hipoglisemi tedavinizi daha iyi yönetebilirsiniz.

Hipoglisemi anında 15 +15 dediğimiz bir kural var. Uyguladığımızda en kısa sürede kan şekerini normal sınırlara çıkarmayı hedefleyen bir sistem…

İlk aşamada 15 gr BASİT KARBONHİDRAT içeren bir besin tercih etmelisiniz.

Bunlar neler:

  • 3 adet büyük kesme şeker
  • 5 adet küçük kesme şeker
  • 1 küçük kutu vişne suyu (200 ml)
  • 1 su bardağı üzüm suyu (200 ml)
  • 15 gr KH olan ve saf glikoz içeren glikoz jel tüketebilirsiniz.

Özellikle 15 gr KH içeren glikoz jelleri çantanızda, cebinizde taşımanız oldukça kolaydır. Ağırlık dahi yapmaz ve hipoglisemi anlarında tüketmekte güçlük çekmezsiniz. Ancak ülkemizde maalesef glikoz jel satılmıyor.

Diğer elma,şeftali gibi meyve suları veya nektarlar maalesef posa içeriği dolaysıyla kan şekerinizi yükseltemez. Meyve suyu içecekseniz ya VİŞNE ya da ÜZÜM suyu içmelisiniz.

Şeker tüketecekseniz mutlaka 1-2 su bardağı suyu üzerine içermelisiniz veya şekeri suya karıştırarak içmelisiniz ki emilim hemen oluşsun…

Ardından 15 dakika beklemelisiniz… Ve yeniden kan şekerinizi ölçerek 70 mg/dl ‘nin üzerine çıktığından emin olmalısınız.

Eğer kan şekeriniz bu işlemi yapmanıza rağmen 70 mg/dl’nin üzerine çıkmadıysa yukarıdaki işlemi yeniden tekrarlamalısınız.

Yukardaki işlem ilk aşamaydı…

İkinci aşamanın başında kan şekeriniz 70 mg/dl’nin üzerinde olmalı…

Bunun ardından öğün saatine bakıyorsunuz: yemeğe yakın mıyım? Yani herhangi bir ara öğün veya ana öğün yiyecek miyim?

Eğer cevabınız evet ise hemen almanız gereken öğünü tüketiyorsunuz.

Yok eğer öğün zamanınıza çok varsa lütfen POSA İÇERİĞİ YÜKSEK besin tercih edin…

Neler olabilir? 15 gram karşılığında olan

  • 1 dilim esmer ekmek
  • 100 gr elma
  • 100 gr armut
  • 140 gr mandalina gibi posası yüksek bir besin tüketerek kan şekerinizi öteki öğün zamanına kadar düzgün gitmesini sağlamalısınız.

Peki şekerli kurabiyeyi veya çikolatayı ne zaman yemelisiniz? Kesinlikle kan şekeriniz düzgün olduğu öğünlerde karbonhidrat insülin oranınıza ve almanız gereken karbonhidrat miktarına göre hesaplama yaparak tüketmelisiniz.

Hipoglisemi anları tatlı pasta, kurabiye ve en önemlisi çikolata yiyeceğiniz zaman dilimleri değildir. Yeseniz bile kısa sürede hipoglisemi tedavinize çözüm olmayacaktır.

Konuyla ilgili yararlanabileceğiniz kaynak: http://www.diabetesforecast.org/2014/Jan/glucose-products-2014.html?utm_source=Facebook&utm_medium=Post&utm_content=011914-lows&utm_campaign=DF